La pas prin înfrigurata Letonie

Parteneri:

Asociatia Dagood Studio Letonia

Asociatia  Strive-Croatia

Proactiv pentru Comunitate Romania

Asociatia Culturala Eufemia- Italia

Sociatia Builing Bridge – Spania

 

În weekend-ul 19-21 martie 2017 am particiat la APV-ul proiectului Erasmus+ ”A treasure chest of family traditions” și am avut ocazia să vizităm Letonia.

Când lunga călătorie a început, eram puțin sceptică în ceea ce privește acestă țară. Nu am mai fost în nord până acum dar am auzit că oameni sunt foarte reci și au o mentalitate comunistă, mit dărâmat chiar din prima jumătate de oră petrecută în Riga, mai exact în gară unde se vede clar cât de ridicat este gradul de civilizație al letonilor. La fel ca în gară, trenurile erau foarte curate, nu foarte noi, dar foarte civilizate.

Proiectul nostru se desfășoară exclusiv în Daugvapils, al doilea oraș ca mărime din Letonia. Este un oraș foarte liniștit, curat și mai ales friguros. Sâmbătă la micul dejun ningea! Temperatura în general nu a trecut de 10 grade dar voluntarii de acolo au compensat prin căldura cu care ne-au primit.

Activitatea noastră a constat în prezentarea generală a țării, a orașului și a asociației, stabilirea exactă a activităților pentru perioada 19-29 mai în care va avea loc proiectul. Cu ocazia zilei pământului am facut lumânări din ceară la lumina cărora am improvizat un teatru de umbre.  Orice clipă liberă am petrecut-o discutând pe teme precum poluarea, siguranța mâncării și situația politică mondială de la momentul de față  văzută din diferite perspective. Am cunoscut oameni noi, am învățat multe lucruri despre Letonia și am vizitat fortificațiile orașului Daugvapils, ce au formă de stea, exact la fel ca cetatea de la Alba Iulia.

Aștept cu nerăbdare luna mai să ne reîntoarcem acolo pentru și mai multe experiențe de neuitat.