Dacă în articolul anterior am vorbit despre ce este un Youth Exchange, acum a venit rândul altui tip de proiect Erasmus să fie pus în lumină. Care sunt diferențele și de ce este bine să le alternezi, vom vedea în continuare.
Am vorbit data trecută despre faptul ca Erasmus+ îți oferă posibilitatea de a călători, ceea ce este minunat mai ales pentru adolescenți și tineri, însă un Youth Exchange are limită de vârstă 30 de ani. De ce? În principal pentru că este o inițiativă menită să aducă cumva tinerii europei împreună, să îi unească. Problema este că deși tinerii sunt viitorul, nu numai ei trăiesc în Uniunea Europeană și nu poți pur și simplu să dai la o parte tot ce este peste 30 de ani, dar nici să îi amesteci puștii de 16 întrucât au valori complet diferite. Așa a aparut ideea de Training Course. Dedicat exclusiv celor 18+, cu teme mult mai serioase și program mai încărcat, acest tip de mobilitate se pliază nu numai pe nevoile de dezvoltare personală, dar și profesională.
Capacitatea de a vorbi engleză este obligatorie de data aceasta, iar integrarea este mult mai ușoară (din punctul meu de vedere) întrucât din fiecare țară sunt (în majoritatea cazurilor) doar două persoane și este mult mai ușor să comunici cu colegii când ai doar un compatriot cu tine. Interesele comune evoluează de la filme, seriale și liceu la joburi, cariere și literatură clasică. Un lucru interesant de observat a fost că participanții mai mari ca vârstă aveau probleme în a face conversație, ei fiind mult mai legați de cultura țării, neîțelegând glumele pe care noi le împărțeam mai ales legate de mediul online. Totuși, în Erasmus ești deschis la învățare, așa că ei învățau de la cei mai tineri noțiuni noi, dar și noi eram atenți de fiecare dată când aveau ceva de împărtășit legat de topic în timpul cursurilor.
Da, poate petrecerile nu mai sunt la fel, dar vei avea colegi care sună acasă ca să vorbească cu copii lor, vei cunoaște oameni în toată firea care și-au luat un an liber și au plecat să cunoască lumea. Ziceam că este bine să alternezi aceste proiecte (dacă ai posibilitatea) pentru că un YE este ca o tabără, în timp ce un TC este cu totul diferit ca și atmosferă.
Ce am învățat din TC-uri? Că fiecare are propriul arbitru în viață. Poate că la până la douăzeci de ani avem cam aceași traiectorie în viață, majoritatea dintre noi întrucât avem liceu și facultate, dar de aici se schimbă totul. Oricum ar fi viața ta, orice ai face, fie ca ai doi copii sau nu știi exact ce faci cu viața ta, este în regulă, important e să trăiești momentul.