My Ecology !

In perioada 25/31.05.2018 voluntarii nostri au participat laroiectul My Ecology in Mielenko Drawskie Polonia. Partenerul nostru Osrodek Szkolenia i Wychowania w Mielenku Drawskim dzialajacy przy Zachodniopomorskiej WK OHP w Szczecinie – pe scurt Corpul Voluntarilor Publici – organizatie Guvernamentala, a oferit amintiri extraordinare voluntarilor nostri. Toti , cu o singura exceptie, au trait prima experienta a unei tabere Erasmus . Ma bucur , de fiecare data, ca pot oferi amintiti de neuitat, care pot aduce un plus valoare tinerilor care participa in proiectele Erasmus castigate de asociatia noastra.

Multumesc partenerului nostru din Polonia, pentru modul exemplar in care a organizat toate activitatile proiectului!

 

 

Melodi OKUT (17 ani, elev la Liceul Teoretic Callatis, Mangalia, Constanta)

 

Doar ce am trăit prima mea experienţă în cadrul unui proiect “Erasmus+” şi pot spune că este cel mai educativ program pentru un elev. Nu este totul despre tema proiectului, scopul este să şi cunoaştem cât mai multe lucruri despre cultura ţărilor gazde, cât şi de la celelalte ţări participante în cadrul proiectului.

“My Ecology” m-a învăţat să construiesc case pentru păsări, ghiveci pentru plante şi să am grijă de planeta în care trăiesc, accentuând importanţa reciclării şi cum aş putea ajuta să previn diferite tipuri de poluare.

Bineînţeles că am avut parte de foarte multe activităţi, precum: explorarea zonei de cazare, plimbare cu bicicleta, focuri de tabără de neuitat cu cârnaţi polonezi, excursie în oraşul Kołobrzeg unde ne-am plimbat cu vaporaşul pe Marea Baltică, am vizitat Muzeum Minerałów, am tâmplărit în atelierul de lucru, am avut activităţi sportive, ne-am plimbat pe malul lacului Lubie, am plantat 100 de copaci în Mielenko Drawskie, am avut seri tradiţionale în care ne-am prezentat cultura ţării şi ne-am plimbat cu canoe.

M-am bucurat de fiecare moment al acestui proiect şi de persoanele pe care ştiam ca urmează să nu le mai văd, probabil, niciodată. În timpul liber care ne rămânea între activităţi, preferam să stăm împreună cu toţii şi să ne jucăm diferite jocuri, decât să ne odihnim în camere.

Singurul lucru pe care aş fi vrut să-l schimb în acest proiect, ar fi fost durata desfăşurării; o săptămână nu este de ajuns, sunt sigură de faptul că am fi găsit diferite activităţi cu care să desfăşurăm proiectul în 2 săptămâni.

Aş dori să mă pot trezi în fiecare dimineaţă cu ciripitul păsărilor aşa cum m-am trezit în Mielenko Drawskie şi îmi doresc din tot sufletul să pot participa la următorul proiect “Erasmus+”, indiferent de tematica acestuia. Pentru mine totul a fost pur şi simplu ,,perfect”. Mă consider norocoasă să fiu aleasă pentru un astfel de proiect şi sper că aceeaşi părere o au toţi participanţii în cadrul acestor proiect

Andreea IONITA (17 ani, elev la Liceul Teoretic Callatis, Mangalia, Constanta)

My Ecology,  impresii și amintiri

Săptămâna 24 mai- 1 iunie a adus pentru mine și alți șapte norocoși un proiect Erasmus+ de tip YouthExchange într-un sătuc din vestul Poloniei. Mielenko Drawskie, căci așa se numește locul, este așa de mic că nici nu îi găsești numărul de locuitori pe Wikipedia. Un sătuc cu aer ușor nemțesc, în întregime format din case vechi, a fost pentru o săptămâna casa noastră. Ok, până aici toată lumea m-ar întreba de ce m-am dus în Polonia ca să stau la țară, nu puteam să fac asta acasă? Ba da, dar proiectele de tip Erasmus+ nu îți aduc numai posibilitatea de a cunoaște oameni noi și o diplomă, ci și experiențe super faine care să te scoată din mica ta zonă de comfort,  să te călească, să te facă să accepți lumea așa cum e ea și să te antreneze în arta team working-ului .

Dacă cineva mă întreba acum un an sau chiar mai puțin ce părere am despre șase ore pe râu cu canoea undeva în mijlocul pădurii, într-un peisaj desprins din „Tehnici esențiale de supraviețuire” cu Bear Grylls, de 15 km prin pădure cu bicicleta, de un atelier de tâmplărie sau de plantat 100 de copăcei, aș fi râs copios convinsă că asemenea lucruri nu sunt de mine. Totuși, când am auzit de proiect am avut un sentiment bun așa că…am plecat. Cred că decizia de a accepta provocarea  a fost cea mai bună luată vreodată. Nu numai că am făcut cu o deosebită plăcere toate aceste lucruri, ci le-aș mai face de încă 1000 de ori. Am învățat foarte multe lucruri noi despre ecologie, țările partenere și Polonia, dar cel mai important  am descoperit o parte din mine pe care nu o cunoșteam.

Tema proiectului, ecologia, este un domeniu care ar trebui să ne intereseze pe toți, este o știință ce îmbină toate domeniile pentru a ne ajuta să protejăm mediul în care trăim. Spre rușinea noastră a trebuit să ajungem în Polonia ca să conștientizăm CÂT de mult gunoi producem și CÂT de mult poluăm (mai ales fonic). Toți facem la școală o activitate în care contruim ceva din materiale reciclabile, însă nu ne dăm seama că producem muuult prea multe pentru a le recicla pe toate în acest mod. Cred că momentul în care am luat coșul de gunoi și am separat efectiv fiecare ambalaj, sticlă și cheiță am înțeles cât de importantă este colectarea selectivă și empatizarea cu un stil de viață de tip „0 waste”.

Bineînțeles că nu am fost acolo doar pentru ecologie și distracție. Scopul nostru principal era să ne reprezentăm țara și asociația cu mândrie și demnitate, așa că eforturile noastre au fost canalizate în principal pe seara românească. Ca niște români adevărați am avut ii și chiar și zgărdane cu brățări asortate.Am făcut senzație cu aspectul, dansul și mâncarea noastră. Toată lumea s-a distrat și a fost frapată de cât de bine pregătiți am fost. Bună dispoziția a fost garantată în mică parte și de pălinca care însoțea bulzul. Sincer, cred că am adus puțin din căldura românilor în sufletele celorlalți, iar asta nu poate decât să mă bucure.

 

Pentru mine, ”My Ecology” a însemnat o săptămână excelentă, alături de cea mai tare echipă, cei mai faini colegi italieni și polonezi, activtăți dintre cele mai diversificate, experiențe unice și mâncare foarte bună. Am învățat să îmi depășesc limitele, să accept oameni cu o mentalitate radical diferită de a mea și să comunic eficient  non-verbal.