In perioada 09-12.10.2014 cu sprijinul financiar al Ministerului Fondurilor Europene am derulat proiectul “ Parteneriat activ pentru copii proveniti din familii defavorizate” Proiectul a avaut ca parteneri locali AJPIS Constanta, Primaria Mangalia, Crucea Rosie Constanta Asociatia Phoenix Haga Norvegia si Primaria Trondheim Norvegia. .
Iniţiativa acestui proiect de sprijin pentru deplasări în scopul dezvoltării relaţiilor bilaterale și în scopul identificării oportunităților de cooperare între parteneri a fost una comună. În cadrul întâlnirilor de lucru ale Comisiei pentru Egalitate de Şanse la nivelul judetului Constanta, una din temele discutate a fost cea a metodelor ce pot fi aplicate pentru reducerea fenomenului marginalizării şi excluziunii sociale a copiiilor și tinerilor aflați în situație de risc. O oportunitate identificată a fost aceea a accesării de fonduri prin MFE şi SEE, fonduri accesibile pe domeniul protecţiei persoanelor defavorizate, asigurarea egalităţii de şanse a membrilor acestora (adulţi şi copii) şi accesul lor pe piaţa muncii, la educaţie. Colaborări anterioare cu partenerii din Norvegia, Phoenix Haga Norway şi Trondheim Kommune Norway, implementate cu succes, a constituit prilejul pentru extinderea iniţiativelor și în sfera protecției și serviciilor sociale pentru copii și tineri aflați în situații de risc.
Prin proiectul „Parteneriat activ în sprijinul copiilor proveniti din familii defavorizate din judeţul Constanţa” depus pe programul RO 01 – Asistenţă Tehnică şi Fondul Bilateral la Nivel Naţional, Măsura I – Sprijin pentru deplasări am realizăt un schimb activ de experienţă cu cei doi parteneri din Norvegia. Schimbul de experienţă s-a realizat prin deplasarea, în România, a patru experți norvegieni care a căror experiență acoperă tematica subsumată domeniului pentru care am solicitat finanțarea.
În urma vizitelor de lucru și a discuțiilor purtate pe perioada mobilității au rezultat mai multe idei de proiecte pe mai multe domenii, dintre care cea privind cresterea calității muncii de voluntariat a găsit interesul partenerilor norvegieni. Acesta idee a fost aceptată de toți participanții la intâlnirile de lucru pe perioada mobilitatii. Actiunile de voluntariat in Mangalia si în localitatile din judetul Constanta sunt sporadice, de mică amploare si cel mai des, sunt organizate de catre peroane fizice si juridice care isi pastreaza anonimatul. Aceste actiuni induc idea ca in aceasta zona nu exista organizatii nonguvernamentale care pot să mobilizeze resursele locale pentru mai binele comunității
Proiectul de mobilitate a prilejuit cunoașterea mai multor organizații și instituții locale, aducând valoare adăugată planurilor inițiale, prin faptul că a trezit interesul pentru viitorul proiect și dezvoltarea parteneriatului care îl va susține. Din punctul de vedere al organizației beneficiare, întâlnirea și interesul arătat de entități publice și private ne conferă încredere că eforturile noastre pot să producă rezultate pentru comunitate și că aceste rezultate sunt posibile prin coagularea eforturilor întregii comunități. Din perspectiva partenerilor norvegieni, aceștia au comunicat faptul că au constatat cu bucurie faptul că este posibilă consolidarea cooperării bilaterale, prin implicarea a cât mai mulți factori locali și că vor sprijini cu transfer de experiență întărirea colaborării la nivelul comunității între autorități publice și organizații non-guvernamentale
Articol Observatorul de Constanta